top of page
  • laconenmia

Liisa Vitali 9.11.1918 - 9.11.1987


Liisa Vitali syntyi Helsingissä 9.11.1918. Vuonna 1920 perhemuutti Somerolle Sarkin maatilalle, jonka hänen isänsä oli
hankkinut muutamaa vuotta aiemmin.

Liisan lapsuus Sarkin tilalla vaikutti suuresti hänen synnynnäiseen taiteelliseen lahjakkuuteensa. Luonnosta tuli hänen elinikäinen ystävänsä.

Liisa kävi koulun Turun Suomalaisessa yhteiskoulussa ja koulun jälkeen muutti takaisin Sarkin tilalle. Maatilan töiden ohella Liisa auttoi isäänsä, maanmittausinsinööri Veikko Vitalia, kartanpiirtäjänä. Liisa oli hyvin pikkutarkka ja symmetrisiä muotoja ymmärtävä.

Liisa suunnitteli koruja jo kouluaikoinaan ja luonto ympärillä loi puitteet tulevaisuuden korumalliston syntymiseen. Kesällä 1966 oli valtava määrä leppäkerttuja maatilalla, Liisa pelasti niitä jopa kuivurista. Tästä kesästä hän sai ajatuksen kuuluisaan ”Leppäkerttu” sormukseen.

Tämä kokemus aloitti laajan korusuunnittelu uran, inspiraation lähteenä luonto. Esimerkkeinä Muurahaisenpolku, Kiiltomato, Lumimarja, Ruusu jne.

Alkuun Liisa valmisti kaikki korut itse mutta kysynnän laajentuessa Liisa aloitti vuonna 1968 kiinteän yhteistyön Nils Westerbackin ja hänen omistamansa Kultakeskuksen kanssa. Tämä helpotti suuresti koska kysyntä Liisan koruille oli suurta ja hän ei ollut markkinointi ihminen. Nyt hän pystyi keskittymään taiteen tekemiseen kokonaan. 1960 – 70-luvut olivat menestyksellistä aikaa Liisalle. Hänen korujaan oli eri messuilla esillä Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja korujen erikoinen suunnittelutyyli sai valtavasti huomiota. Yhteistyö Kultakeskuksen kanssa jatkuu edelleen. Esimerkiksi Lontoossa Finnfocus messuilla 1968 näyttelyssä vieraillut prinsessa Margaret pysähtyi koruosastolla vain Liisa Vitalin korujen ääreen.

Lähde: Leeni Tiirakari, ” Design Liisa Vitali” kirjasta.


57 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page