Search

Kartanpiirtäjästä taiteilijaksi

Updated: Nov 10, 2020

Liisa Vitali syntyi Helsingissä 9.11.1918. Vuonna 1920 perhe muutti Somerolle Sarkin maatilalle, jonka hänen isänsä oli hankkinut muutamaa vuotta aiemmin.


Liisan lapsuus Sarkin tilalla vaikutti suuresti hänen synnynnäiseen taiteelliseen lahjakkuuteensa. Luonnosta tuli hänen elinikäinen ystävänsä.

Liisa kävi koulun Turun Suomalaisessa yhteiskoulussa ja koulun jälkeen muutti takaisin Sarkin tilalle. Maatilan töiden ohella Liisa auttoi isäänsä, maanmittausinsinööri Veikko Vitalia, kartanpiirtäjänä. Liisa oli hyvin pikkutarkka ja symmetrisiä muotoja ymmärtävä.

Liisa suunnitteli koruja jo kouluaikoinaan ja luonto ympärillä loi puitteet tulevaisuuden korumalliston syntymiseen. Kesällä 1966 oli valtava määrä leppäkerttuja maatilalla, Liisa pelasti niitä jopa kuivurista. Tästä kesästä hän sai ajatuksen kuuluisaan ”Leppäkerttu” sormukseen.

Tämä kokemus aloitti laajan korusuunnittelu uran, inspiraation lähteenä luonto. Esimerkkeinä ” Muurahaisenpolku”,” Kiiltomato”, ”Lumimarja”,” Ruusu”.

Alkuun Liisa valmisti kaikki korut itse mutta kysynnän laajentuessa hän aloitti vuonna 1968 kiinteän yhteistyön Nils Westerbackin ja hänen omistamansa Kultakeskuksen kanssa. Tämä helpotti suuresti koska kysyntä Liisan koruille oli suurta ja hän ei ollut markkinointi ihminen. Nyt hän pystyi keskittymään taiteen tekemiseen kokonaan.

1960 – 70-luvut olivat menestyksellistä aikaa Liisalle. Hänen korujaan oli eri messuilla esillä Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja korujen erikoinen suunnittelutyyli sai valtavasti huomiota. Esimerkiksi Lontoossa Finnfocus messuilla 1968 näyttelyssä vieraillut prinsessa Margaret pysähtyi koruosastolla vain Liisa Vitalin korujen ääreen.


Yhteistyö Kultakeskuksen kanssa jatkuu edelleen.

Lähde: Leeni Tiirakari, ” Design Liisa Vitali” kirjasta. 


31 views1 comment

Recent Posts

See All